EL MUNICIPI DE MURO

CONEIX MURO

El municipi de Muro combina l’encant rural, amb belles platges pròximes i un patrimoni cultural interessant. Muro és un lloc ideal per a aquells que busquen una experiència tranquil·la en un entorn natural i autèntic durant la seva visita a Mallorca.

Muro va rebre el seu nom degut a la seva història i a la influència àrab a la regió. El terme “Muruh” deriva del terme àrab “muru’a”, que significa “mur” o “límit”.

L’Albufera de Muro es troba a 2 km del nucli urbà i es considera una de les zones humides més grans de Mallorca, s’estén cap als municipis d’Alcúdia i Sa Pobla, tenint un paper fonamental en la seva història.

Els orígens del poblament a la zona de Muro
es remunten a l’Edat del Coure.

HISTÒRIA

Els orígens de Muro es remunten a l’època prehistòrica. Aquesta època es reflecteix en els jaciments arqueològics localitzats com per exemple És Fiters. Durant l’època romana, Muro va formar part de Pollentia i va ser un important enclavament per al comerç i l’agricultura. Sota el domini musulmà, es va convertir en un important centre agrícola i ramader.

La conquesta de Mallorca per part del rei Jaume I d’Aragó en el segle XIII va marcar un canvi significatiu en la història de Muro. El municipi va passar a formar part del Regne de Mallorca, i la població musulmana va ser substituïda gradualment per colons cristians. Durant el Renaixement, Muro va experimentar un període de creixement i prosperitat, amb la construcció d’esglésies i cases senyorials que encara es conserven.

Al llarg dels segles, Muro ha estat testimoni de diversos conflictes i canvis polítics, però ha aconseguit mantenir el seu caràcter tradicional i el seu patrimoni cultural.

Foto panorámica de Muro antigua

La fesomia urbana i arquitectònica de l’actual vila de Muro es remunta als anys immediatament posteriors a la conquesta catalana de 1229 i és fruit de segles d’evolució urbanística i edilícia. Els senyors de la conquesta  catalana de 1229 ocuparen en un primer moment el lloc més proper a la Riba per edificar els seus casals, el barri fou conegut des d’aleshores com el Comtat. Amb el pas dels segles, el nucli va crèixer i es formaren nous barris a mesura que augmentava la població: el barri de Son Moro, Es Colomer, Porrassar, Son Font, Poble Nou. Ja a la segona meitat del segle XX s’afegiren les Comunes de Can Fiol, de Can Oliver i les zones industrials de Marjals.  

PUNTS D'INTERÈS DE MURO

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN BAPTISTA

Església de Sant Joan Baptista

El temple és obra de l'arquitecte Sebastià Saura, de tradició i estil gòtic derivant en barroc. Consta d'una sola nau i set capelles laterals. Destaca l'òrgan, construït l'any 1612, així com el retaule major, d'estil barroc.

ESGLÉSIA DE SANTA ANNA I EX CONVENT DELS MÍNIMS

Església de Sant Anna i Exconvent dels Mínims

És de planta basilical amb cinc capelles laterals. L'espai, quadrat, s'articula a partir de galeries porticades, columnes de fust circular troncocònic i capitells pseudo jònics. L'any 2004 el Consell de Mallorca va declarar el conjunt Bé d'Interès Cultural, amb la categoria de monument.

Museu Etnològic de Muro

Museu Etnològic de Muro

Situat en una antiga casa cedida per l'arquitecte Gabriel Alomar i Esteve (1965), és un altre lloc d'interès, on s'exhibeixen objectes tradicionals que representen la vida quotidiana dels habitants locals al llarg dels segles.

Plaça de toros "La Monumental"

Plaça de toros "La Monumental"

Va ser construïda aprofitant la fondalada d'una antiga pedrera. La plaça pot albergar tot tipus d'espectacles esportius, musicals i altres amb un aforament per a 4800 espectadors.

S’Albufera de Mallorca

S’Albufera de Mallorca

És un parc natural protegit al qual s'accedeix des de la Platja de Muro té una gran biodiversitat i una rica varietat de flora i fauna. És especialment coneguda per ser un important refugi per a ocells migradors, moltes de les quals troben un lloc de descans i reproducció.

ESGLESIETA DE LA SANG

Esglesieta de la Sang

El temple més antic de Muro fou construït entre els anys 1414 i 1428 per disposició testamentària de Mn. Jaume Mollet. En origen es trobava a l’actual plaça Comte d’Empúries i fou Casa de l’Almoina, lloc de reunió dels jurats i regidors, arxiu i escola. L'edifici va ser traslladat a la seva ubicació actual el 1906 i retranquejat el 1973 per facilitar la circulació de vehicles.

MERCAT

Muro compta amb un mercat setmanal tradicional que té lloc cada diumenge de matí fins a migdia (9-14:30h). Durant aquesta activitat, les tendes i comerços del poble obren les seves portes i hi ha una gran varietat d’opcions per menjar bé. A més, l’ambient al mercat és molt agradable i hi ha molta gent que hi assisteix.

CALENDARI DE FESTES

Sant Antoni Abat

Dia 17 de gener, és la festa de més participació popular. Durant aquesta festivitat, s'encenen foguerons als carrers per celebrar l'arribada del nou any i honrar Sant Antoni, el patró dels animals. Els veïns es reuneixen al voltant de les foguerons, on es torren productes típics com botifarrons i sobrassada. També es fan carrosses i es duen a terme beneïdes d'animals domèstics.

Pancaritat a l’oratori de Sant Vicenç Ferrer

El dilluns de Pasqua. Diada amb missa en honor del Sant, jocs, música i ball populars.

Fira de Sant Francesc

El cap de setmana del 6 i 7 d’abril es du a terme una fira dedicada a l’agricultura, l’artesania i la ramaderia. Des de finals del segle XVIII els voltants del convent dels Mínims s’omplen aquests dies de festa i bulla.

Sant Joan Baptista

Arriba el mes de JUNY i amb l’olor característica dels til·lers de la Plaça, Muro, comença a preparar les FESTES PATRONALS DE SANT JOAN , unes festes on la participació de la ciutadania, és l’aspecte més important a destacar.

Sant Jaume i Santa Anna

Durant el mes de JULIOL , arriben les corregudes del Cós de Sant Jaume, una cita on els cavallistes i els infants són els principals protagonistes. Dites corregudes d’Es Cós, es fan el diumenge més proper al dia de Sant Jaume (25 de juliol), a les 12 del matí comencen les corregudes de joies pels més petits, i després és el torn de les corregudes de cavalls, en totes les seves categories.

Fira nocturna de platja de muro

El 27 i 28 de juliol, l’activitat festiva de Muro, es traslladarà a Platges de Muro, el nucli costaner, que des de 2008 acull sa FIRA NOCTURNA, on la cuina murera i els oficis d’un temps són els protagonistes.

Sa Fira de tardor

Actualment anomenada de sa Carabassa, que es celebra el diumenge abans del Dijous Bo Amb la caiguda de les primeres fulles, arriba la FIRA DE TARDOR, una fira que coincideix amb el segon diumenge de novembre.

Mercadet de Nadal

El 3º diumenge de desembre, al Claustre del Convent, s’hi celebra el mercadet de Nadal, un mercat on hi podreu comprar els plats típics de nadal, així com la decoració nadalenca i les joguines, tot acompanyat de la diversió i l’entreteniment pels més petits.

Firetes d’Oportunitats

Des de l’Àrea de comerç i participació ciutadana, juntament amb l’Associació de comerciants de Muro, es celebren dues firetes d’oportunitats, una al mes de febrer i una altra al setembre, aquestes firetes coincideixen amb un diumenge i les botigues del poble surten al carrer amb petites paradetes i carpes a l’explanada de davant l’Ajuntament on la gent pot adquirir productes molt rebaixats, on hi destaquen sobretot les botigues de roba i complements.

FESTES DE MURO EN IMATGES